Andrahandsmarknaden

Handeln på nätet består inte bara av nya produkter, det finns en väldigt stor marknad för använda produkter och då är det främst två stycken webbplatser man kan besöka.

Rent generellt är tänket på återbruk stort nu för att intresset växer för butiker som Erikshjälpen och Myrorna. Det har varit något som har grott under många år och man blir medveten på att annat sätt, man vill ta vara på de gamla. Sedan finns det otroligt många samlarföremål som säljs vidare på dessa sidor, även nya produkter för den delen men från början var det tänkt att privatpersoner skulle sälja sina begagnade saker där.

Blocket

Den första webbplatsen där man skulle sälja sina använda saker var Blocket och de var riktigt stora ett tag. På Blocket kan man sälja allt från gamla tidningar till hus och man kan lägga ut i princip vad som helst bara det håller sig inom ramen av vad som är lagligt i Sverige. För bilar och lite större saker är Blocket den bästa sidan att besöka.

Tradera

Tradera har förvandlas till en försäljningsplattform för företagare på senare år, företag som säljer nya produkter. Den var menad till att vara ett alternativ till Blocket men efter ett par år så bjöd man in företag att sälja sina varor där och då exploderade det med företag som ville i dit. Det finns fortfarande kvar privatpersoner som lägger upp sina varor men företagen verkar överrepresenterade.

Tradera är också den sida som har ett annat system för prissättningen på varorna man säljer. Där lägger man ut sina varor och besökarna får bjuda på det via en auktion eller så sätter man ett fast pris på dem, det får man välja själv.

Facebook

Blocket och Tradera har dock tappat många kunder när man började skapa så kallade ”köp & sälj-grupper” på Facebook. Nästan alla ha en Facebook-profil och då skapar man speciella grupper som är baserade på ämne eller på ort och stad där man bor. På så sätt kan man hitta saker eller sälja dem på samma plats som man själv bor.

Den stora skillnaden mellan Facebook och de andra webbplatserna där man kan köpa och sälja är priset. Ska man lägga ut en vara på Blocket så tar man ett fast pris baserat på ”objekt” och det betalar man oavsett om man säljer varan eller inte. Tradera tar en viss procent på den summa som varan säljs för och säljer man den inte så kostar det heller inte något, om man inte väljer att lägga in extra säljfunktioner. På Facebook är allt gratis, det kostar ingenting alls och det är lika enkelt som att sälja på Blocket eller Tradera så i och med denna trend har man tappar väldigt många kunder, som har resulterat i mindre intäkter.