Betalning och frakt

En viktig del i handeln är betalningen och det är vad allt går ut på egentligen. En butik säljer något och får betalt av kunden, butiken kan sedan drivas på och tjäna på det. Där har det också skett en utveckling till det bättre.

Bankbetalning

Förut när man beställde via kataloger brukade man få förskottsbetala sina varar som skickades när betalningen var registrerad, det alternativet finns kvar idag men används sällan hos de stora webbutikerna. Idag blir det för mycket arbete med att hantera betalningarna, det ligger en del manuellt arbete i det. Mindre butiker kan ha kvar det men troligen fasas det ut med tiden och tillslut kommer det att upphöra helt tror vi.

Kortbetalning

När webbhandeln växte så var man tvungen att lösa betalningarna på ett sätt så att man inte var tvungen att betala med banköverföring. Därför införde man en betalningsmetod där man betalade med sitt bankkort eller kreditkort. Uppgifterna matades in i butikens system och pengarna överfördes på någon sekund, butiken använde det som en verifikation att betalningen är slutför och då minskar ledtiderna ut till kund. En beställning som görs tidigt på dagen kan även skickas iväg samma dag. Det fanns säkerhetsproblem i början vilket vi har skrivit om under ”Trygg ehandel”.

Faktura – Betala i efterhand

Först användes fakturorna som förskottsbetalning men nu fungerar det så att man får ca 15 dagars kredittid. Det menas att man först får sina varor sedan betalar man efter 15 dagar. Det ger kunden tid att testa sina produkter och säkerställer att man verkligen får varan. Det är en trygghet för alla som känner sig osäker på att betala i förskott med kontokort, men faktura kommer produkten hem innan det är dags att betala. För butiker är det också ett sätt att visa upp sig som en seriös aktör samtidigt som man kan öka försäljningen.

Att beställa produkter på faktura är idag populärare än att betala med kort men man måste uppfylla en del kriterier för att få handla med faktura. Först får man inte ha några betalningsanmärkningar registrerade och majoriteten av alla butiker kollar det i direkt anslutning med beställningen. I några fall måste man ha en viss inkomst per år för att få handla på faktura.

Frakt

Frakten var en svår nöt för butikerna att knäcka när ehandel var nytt men idag har fraktbolagen anpassat sig till marknaden och lyssnat på vad företagarna vill ha. Det finns många att välja mellan och är du en van internetshoppare har du säkert stött på dessa företag:

  • Postnord (F.d posten)
  • DHL
  • Schenker
  • Bussgods

Alla har sina för och nackdelar men det går att skicka paket riktigt billigt idag och det medför bättre priser till kunder.

Postnord är den tjänst som kan leverera direkt till postlådan och får det inte plats där eller om det är krav på legitimation så hämtar man det hos närmaste ombud. DHL levereras vissa paket direkt till dörr men billigare leveranser sker alltid till ombud, lika med Schenker. Bussgods har alltid leverans till sina ombud.