Många kreditupplysningar vid ehandel som konsument kan minska chansen för nya lån

Många kreditupplysningar och låneansökningar man minska chansen för nya lån

Idag när man kan handla mycket på kredit så är kreditupplysningar väldigt vanligt men har man för många kan det resultera i att man inte får det där banklånet man har ansökt om.

En kreditupplysning tar man dig när du ska köpa någonting på avbetalning, öppna ett mobilabonnemang eller om du ska ansöka om ett lån hos en bank eller någon annan kreditgivare. Kreditupplysningen använder man som ett underlag där man väger in risken från de uppgifter som finns specificerade där. I en kreditupplysning för en privatperson kan man se följande:

  • Personuppgifter
  • Kreditomdöme
  • Civiltillstånd
  • Deklarerad inkomst
  • Fastighetsinnehav
  • Betalningsanmärkningar
  • Senaste frågor

Info: http://sverigekontanter.se/kreditupplysning/kreditupplysning-uc-vad-anges/

Mer information kan du hitta hos sverigekontanter.se om du följer den länk som vi skriver ut efter listan. Där hittar du även en ordbok om lån.

Just denna lista avser kreditupplysningen UC som är den vanligaste tjänsten företag använder och varje gång en förfrågan kommer in så listar UC det i sina rapporter. Är det då många förfrågningar kan det tyda på ett beteende som innebär en högre risk för den som ska låna ut pengar men det ska inte vara avgörande. Vad man skiljer på är:

Kreditupplysningar vid bolån

Kreditupplysningar vid smålån, blancolån, smslån osv

Just bolån är banker och andra långivare rätt flexibla till. Det är vanligt att man går till banker och ansöker om ett lånelöfte där man får information om räntor mm. Att man har liknande kreditupplysningar registrerade på kort tid är naturligt om man vill hitta den bank som ger bäst ränta på ett bolån. Mer problematiskt kan det vara om det är väldigt många låneansökningar på kort tid gällande andra lån, blancolån, smslån, kreditkort mm, då kan tex banken se det som ett tecken på att det kan finnas en risk för minskad betalningsvilja och förmåga.

Nu är det upp till varje bank och långivare hur man ställer sig kreditupplysningen från tex UC. Sedan ska man se hela bilden och inte bara fokusera på enstaka siffor i rapporten.

Vänta med att ansöka på nytt

Vet du med dig att du ska söka ett lån och har gjort andra förfrågningar innan så rekommenderas det att vänta ett tag så kreditupplysningarna blir mer spridda. Idag ligger kreditupplysningar kvar i ett år hos UC sedan plockas de bort. Tidigare kunde man få vänta i hela tre år innan alla upplysningar var raderade i deras register.

Vill du veta vad man säger på bankerna om kreditupplysningar och låneansökan? Då kan du läsa hela artikeln i Göteborgs-Posten http://www.gp.se/ekonomi/1.2959009-kreditupplysningar-kan-minska-chansen-for-lan