Trygg ehandel

Internethandel och bekvämligheten har också ett par nackdelar om de som driver verksamheten inte har skapat sin butik på rätt sätt. Vi pratar framförallt om personuppgifter och betalning med kontokort.

Alla i hela världen kan komma åt webbplatser på internet och det är den bästa fördelen, vi kan ta kontakt med någon i USA fast man själv sitter hemma i köket i Örebro. Affärer och personkontakter globaliseras med internet och man kan köpa och sälja tjänster nästan obehindrat men åtkomsten till internet kan även ställa till med problem. Eftersom alla kommer åt webbsidorna kan även personer med onda avsikter använda det till att utnyttja informationen.

Personuppgifter, användarnamn och lösenord

I Sverige och övriga världen kommer det rapporter om att företag, organisationer och tjänster blir hackade och i de flesta fall är de ute efter informationen som man lagrar om sina kunder eller användare. När de gör intrång kopierar man allt som hittas på deras lagringsplatser för att sedan använda de till att göra brottsliga handlingar. Användarnamn och lösenord som ligger helt öppna kan utnyttjas till att logga in på andra konton som är känsliga. För inte så länge sedan blev det stora företaget Adobe hackat och mängder med e-postadresser och lösenord blev stulna, visserligen var lösenorden krypterade men får hackarna upp dem kan det leda till att man kan ta över andra konton som Facebook, e-postuppgifter mm. Det är nämligen vanligt att människor återanvänder sina lösenord på fler än ett konto och skulle man få reda på en persons Facebookkonto kan mycket hända. Hackaren kan kontakta personens närmaste vänner och fråga om de får låna pengar, allt ser ju ganska naturligt ut eftersom frågorna kommer från personens konto men i själva verket är det någon annan som tänker lura till sig pengar. Det är något som kan hända om användarnamn, e-postadresser och lösenord kommer på vift.

Betalningar

Betalningar på nätet kräver också att man säkrar upp alla steg som användaren går igenom. Idag ska man använda Secure Sockets Layer (SSL) som krypterar trafiken som går mellan webbutikens webbplats och den som sitter framför datorn och ska beställa en vara. Förut kunde man hacka sig in och avlyssna trafiken som fick mellan betalningssidorna och användarna och få tillgång till alla kontokortsuppgifter om allt lyckades. Idag ska ingen kunna avläsa informationen som skickas mellan företag och kund om man använder SSL på rätt sätt.

Du ser om butiken använder SSL genom att kolla på webbadressen. I ”vanliga” webbadresser ser man adressen så här:

http://wearhou.se/

Men är ett SSL installerat ska det se ut så här:

https://wearhou.se/

Där ser man att ett ”S” har lagts till och det betyder att anslutningen är säker. I vissa fall beroende på vilken lösning man använder samt vilken webbläsare kunden använder så kan man se ett grönt fält i fönstret, ett grönt fält med hänglås tex.

SSL ska försäkra att ingen trafik kan avlyssnas när man besöker sidan eller när man skriver in personuppgifter, genomför köp mm. Hur och var informationen sedan sparas är en annan fråga, då förlitar man sig på deras säkerhet överlag.